Celebracja lata na talerzach — rozmowa z kucharzem, Szymonem Kazimierczakiem
- Wysłane przez Alicja Sawicka
- Kategorie ROZMOWA, WAKACJE
- Data 2023-04-21
Z Szymonem Kazimierczakiem, kucharzem, autorem strony Szama Szyma i współtwórcą menu wakacyjnych kursów Szkoły Impro rozmawiamy o radości z gotowania oraz o tym, co będziemy jeść w Maradkach.
Rozmowa
Szymon, czy też się cieszysz, ze Maradki wracają?
Przebieram nogami! Gotowanie w Maradkach, poza tym, że jest dla mnie i mojego zespołu poważnym wyzwaniem logistycznym, jest po prostu najsłodszym zajęciem pod słońcem. Atmosfera ośrodka nad jeziorem Piłakno jest nie do przebicia, ale najbardziej tęsknię za tym tyglem utalentowanych, twórczych i radosnych ludzi, którzy się zjeżdżają na turnusy. Wielu z nich bardzo docenia też dobre jedzenie!
Od kiedy gotujesz dla kursantów Szkoła Impro?
Pierwszy raz był w 2020, a osobą, która mnie zaprosiła do karmienia kursantów, była Alicja Sawicka, czyli Pani z Dziekanatu Szkoły Impro. Jestem jej do dziś bardzo wdzięczny, bo to zlecenie dało mi zupełnie nową perspektywę myślenia o mojej pracy kucharza. Bardzo się też cieszę, że mogę do współpracy w Maradkowej kuchni zapraszać super osoby, które wprost rewelacyjnie gotują. W tym roku będą ze mną między innymi Ola Kania-Kazimierczak i Agata Klinger.
Czy jest jakieś danie, o które zawsze jesteś proszony?
Mam wrażenie, że ludzie szczególnie miło wspominają focaccię, którą wypiekamy przynajmniej raz na turnus. Uważam, że jakąś ostateczną formą zaopiekowania się człowiekiem jest właśnie upieczenie mu dobrego chleba. Na pewno do tego wrócimy.
Czy od czasu ostatnich Maradek dodałeś do swojego repertuaru jakieś nowe danie, którego już powinniśmy wyczekiwać?
W Maradkach gotowałem ostatnio dwa lata temu, od tego czasu wiele się w moim kucharskim życiu wydarzyło. Na pewno będziemy korzystać ze składników, które aktualnie będą w sezonie i tych, które będą dostępne lokalnie. W Maradkach celebra lata będzie nie tylko nad jeziorkiem, ale i na talerzach!
Jeśli ktoś chciałby spróbować twojej kuchni jeszcze przed Maradkami to gdzie może cię znaleźć?
Ostatnio sporo gotuję w pięknym domu Poza Schematem, w podwarszawskiej Nunie. Są to przeważnie kursy jogowe, czy różnego rodzaju warsztaty, na które można się oczywiście zapisywać, informuję o nich w moich socialach. Czasem też daję się wynająć na gotowanie podczas domowych imprezek – mniejszych i nieco większych — wystarczy zagadać do mnie na fejsie lub insta!
Dziękujemy za rozmowę i już wyczekujemy pysznego jedzenia i mazurskiego klimatu.
Weź udział w wakacyjnych kursach Szkoły Impro. Improwizacja teatralna dla dorosłych, wszystkie poziomy zaawansowania — Maradki na Mazurach, sierpień 2023
Pojedź z nami na wyjątkowe kolonie dla dorosłych! Zapraszamy do Ośrodka Mazury Club w Maradkach, gdzie znajdziesz wszystko: kursy z improwizacji teatralnej (również od podstaw), prowadzone przez profesjonalnych artystów scen komediowych z Polski i zagranicy, sporo czasu wolnego, jezioro, pyszne jedzenie, wieczorne rozrywki i ludzi, z którymi z pewnością spędzisz świetne wakacje.
Przygotowaliśmy 5 turnusów w terminach:
● 2-6 sierpnia [turnus 1.]
● 6-10 sierpnia [turnus 2.]
● 10-14 sierpnia [turnus 3.]
● 18-22 sierpnia [turnus 4.]
● 23-27 sierpnia [turnus 5.]
Więcej informacji i zapisy TUTAJ.
Zapoznaj się z Regulaminem wydarzenia TUTAJ.
Dołącz do eventu na Facebooku TUTAJ.
Kim oni są?
Szymon Kazimierczak — Kucharz z serca, choć z wykształcenia teatrolog. Stara się karmić szczerze i pięknie, lubi sprawiać przyjemność jedzeniem i gotować w bliskim kontakcie z grupą. Prowadzi profil Szama Szyma. Będzie kierował kuchnią przez cały obóz w Maradkach.
Ola Kania-Kazimierczak — Absolwentka Szkoły Impro, na co dzień pracuje w firmie zajmującej się produkcją telewizyjną, ale głównym źródłem zawodowej frajdy są dla niej projekty poboczne — masowanie twarzy i wyjazdowe gotowanie dla grup. W Maradkach pełnić będzie funkcję osoby obokkuchennej.
Agata Klinger — Wędrowna karmicielka. W gotowaniu eksploruje wątki wegańskie, jest zwolenniczką gotowania intuicyjnego. Prowadzi profil Agata dla Świata. Będzie pracować w Maradkowej kuchni przez pierwsze trzy turnusy obozu.